NERAGATA

Välkommen till Mangskogs hembygdsgård

NERAGATA

Historien om Hembygdsgården

Gården ligger strax nedanför den gamla bygatan genom Takene - därav namnet Neragata. 

På ungefär samma plats har den enligt jordeboken legat i åtminstone 400 år.

Nuvarande mangårdsbyggnaden är också mycket gammal, vid renovering hittades årtalet 1783 uppe på vinden. Den tidigare hembygdsgården var från Pålstorp i Bjurbäcken. Den förstördes vid en brand 21 juni 1947, och 1952 förvärvades Neragata.

Efter en grundlig renovering invigdes gården 1955 av dåvarande landshövdingen Axel Westling.


Tillbyggnaden av modernt kök skedde 1983 efter en donation från Anselm Ekelöf (Anselm var född i Stockholm, men fosterbarn Där Ner i Humsjön).

Den gamla farstun fick lämna plats för det nya köket, huset i övrigt har så långt som möjligt bevarats så som det såg ut från den allra första tiden.


1992 skedde en grundlig upprustning av gården, bl.a. med hjälp av ungdomar från bygden som genom ett s.k. ALU-projekt bytte väggpanel på två väggar, samt gav uthusen ett lyft. Man planerade också marken och förbättrade dräneringen.


Efter två stora donationer - 2009 efter Henry Eriksson i Slobyn och 2014 efter Kjell Johansson i Åstenäs, byggdes köket till och moderniserades betydligt. 


I juli 2023 så föreläste PeO Åstbom om Neragatas historia. Ett sammandrag från föreläsningen finns i denna länk


Inventarier

Många inventarier är från Agnes Keyland och härstammar från hennes farbror Nils Keylands hem i Bjurbäcken. 

Nils Keyland var väl mest känd som amanuens och senare (1912) intendent vid Nordiska museet i Stockholm, där hans samlingar av föremål från svedjefinnarnas liv i bl.a. Mangskog är högst förnämlig. 

Keyland var dock en mångsidig begåvning - språkkunnig, poetisk och musikalisk, en duktig matematiker och inte minst en skicklig fotograf och tecknare. Han skrev också böcker innehållande recept på de maträtter som finnarna hade fört med sig till vår bygd.


I Neragata finns ett stort antal fotografier tagna av Nils Keyland, mestadels med människor från bygden. De föreställer vardagen för våra "finska" förfäder i Mangskog - allt från jakt och fiske, jord- och skogsbruk, sjukdomsbotande och bastubad till lördagskvällens "friing" i pigkammaren.


En minnessten på Mangskogs kyrkogård påminner om denne märklige finnättling från Östigårn i Bjurbäcken


ANTAL ÅR PÅ DENNA PLATS


400

LANDSHÖVDINGEN INVIGDE HEMBYGDSGÅRDEN

1955

SENASTE RENOVERING


2014

NERAGATA IDAG


En plats att utnyttja för det större eller mindre sällskapet


Vill du ha din familjefest vid Neragata. Det kan vara dop, bröllop eller annat firande. Även föreningar är välkomna att hyra för möten eller större sammankomster.


Våra lokaler


STORA RUMMET 

Kan med lite god vilja ta upp emot 50 sittande gäster men känns inte för stort för ett sällskap på 10 personer. Med köket, som altid ingår i hyra, kan man hantera de flesta kalas.


LOGEN

Kan ta upp emot 50 sittande gäster eller om man så önskar ha en kompletterande lokal till stora rummet för exvis mingel eller dans så är detta en utmärkt lokal. Logen har egen belysning och här får man njuta av den värme som bjuds på utomhus.


STORA SCENEN, UTOMHUS

Den stora scenen utomhus ger möjlighet till det större utomhusarrangemanget. Här hålls tex nationaldags- och midsommarfirande. Sittplatser för publik upp till 100 st kan erbjudas. 


Övriga faciliteter


KÖK

Fullt utrustat med komplett porslin och bestick för 60 personer. Möjlighet att hyra vita linnedukar finns a´ 100kr/st.


TOALETTER

Toalett/handikapptoalett i egen byggnad i anslutning till Mangårdsbyggnaden


LJUDANLÄGGNING

En mindre portabel ljudanläggning med mikrofoner finns att hyra till föreläsning eller för musik 500kr/dygn (Kan även hyras ut utanför Neragata)


Kontakt och priser

Pris: Kortare möten 200 kr, per dag 400 kr, per dygn 600 kr,
per dygn med loge och utomhusscen 1 000 kr. Helg 2000 kr.
Ljudanläggning 500kr per dygn
Kontakta Theresa Norberg, Grytterud tel. 070-344 63 38